2015-04-28

Tarifa för tredje gången - Europas bästa surfskidestination

Två Epic V8:or som väntar på att komma ut på vattnet. destination för paddlingen är Punta Paloma, sanddynan som ses längst bort.

Tillbaks från Tarifa och Epic surfski center. Tredje gången där nere och det lär bli flera gånger. Boyan Zlatarev som håller i det hela och utvecklat konceptet under dessa tre år både teori och teknikpass har fått nya inslag.

När vi var där 2013 var det mycket fokus på downwind och paddling längre sträckor. 2014 var det stort fokus på teknik, ren paddelteknik men även hur hantera surfski in och ut av zonen med brytande vågor på stranden.

I år var vi där samtidigt med fyra marathonpaddlare från Storbritannien som inte hade paddlat speciellt mycket surfski tidigare. Det blev naturligtvis lite upprepning från förra årets teknikträning med "surfski-nybörjare" i gruppen utan att detta var något problem.
17 grader i vattnet lika mycket eller mer i luften samt för det mesta sol bidrog till njutbar paddling. Lite mer vind hade inte varit fel för vår del men samtidigt var det lagom för gruppen som helhet.

På vattnet är Boyan duktig på att ge instruktioner vid downwindpaddling. När han paddlar bredvid får man kontinuerligt höra " paddle faster, you're on the wave, brace! go for next one, now! dive into that one to the right"

Surf in mot stranden Punta Paloma
I år fick vi bra möjlighet att öva på att surfa i vågor med fler vågmönster, inte alltid lätt när de stora vågorna går åt ett håll medan man ska följa de som går ovanpå i en annan riktning. Kräver träning, men följer man de mindre vågorna så ser man dem också. Träning och mer träning är vad som behövs.

Nytt för i år är man har lämnat Arte Vida Hotel och bor i lägenheter, granne med Boyan i norra delen av Tarifa. "First line on the beach" så det var bara att bära surfskis direkt ner på stranden.
Bra standard på boendet, Boyan agerade frukostkock och serverade ostomeletter som man kunde paddla en hel dag på.

Att hantera kajaken i surfzonen kräver både bra timing och erfarenhet av att läsa vågmönstren
Två paddelpass varje dag med gott om tid för lunch mellan passen, "it's important to relax" enligt Boyan. Relaxing är alla i Tarifa bra på, går man ut för lunch kl 1330, så får man frukostmenyn av servitören.

Mellan de stora vågorna är det lugnt då gäller det att snabbt sätta sig i skin och paddla ut

Utanför högsässong er Tarifa en trevlig liten spansk stad med gott om restauranger. Under juni augusti invaderas Tarifa av kite- och windsurfare, då ska man inte vara där med surfski.

Inga kommentarer: