2008-09-08

”Denna plats med sitt avlägsna läge, öde natur och där trivseln är minst”


”Denna plats med sitt avlägsna läge, öde natur och där trivseln är minst” Så skrev en miltärläkare om det hårda livet i havsbandet på ön Stor Roten under beredsskapsåren.
Batteri Roten byggdes 1940 och hade som uppgift att hindra främmande fartyg att ta sig in i Södra Kvarken mot Bottenhavet och Bottenviken. Roten hade en beredskap utan motstycke för något förband under andra världskriget, vissa pjäser var i praktiken bemannade dygnet runt. Man hade kriget inpå knuten. 1942 jagar finnar och tyskar sovjetiska ubåtar strax utanför territorialgränsen. Två år senare jagas tyska ubåtar av finländska och sovjetiska förband.


Göran paddlar förbi resterna av ett gammalt kulsprutevärn


Nästan 60 år fick pjäserna stå kvar innan de revs på början av 2000-talet. Försvarsmakten köpte ön 1940 för 12 400,- det kostade 16 miljoner att avveckla verksamheten på ön, man fick bl.a. handplocka bort 3800 löpmeter taggtrådshinder. Numera håller naturen på att återta Roten även om det fortfarande syns ganska väl var vissa pjäsplatser och värn fanns.


Plomberad anläggning på Stor Roten, nu håller naturen på att återta ön.Allt har man inte hunnit plocka med sig
när man avvecklade verksamheten på ön

Stora Roten blev vår lunchplats i lördags och det var där regnet började så citatet ovan stämde till viss del.

Vi startade vid Backby på Singö, och kom snabbt iväg pga all mygg, och hade svag SO-vind upp till Skogsskäret och vidare till Roten.
Efter lunch gav vi oss ut i regnet mot NO och öarna Norrskär och Norrsten NV om Understen. Vi fick leta en stund innan vi hittade en bra lägerplats på västra sidan av Norrsten. Kanontältplats hade det inte varit för den döda sälen som låg 10 meter därifrån. Men som tur var luktade den inte.Lördag kväll blött och regnigt vid Norrsten med utsikt mot Understens fyrplats


Vi fick upp tarpen och hade en dräglig kväll med grillning även om myggen har var en plåga, det behövs verkligen några frostnätter!


Lägerplats på Norrsten

Söndag morgon bjöd på uppklarnade väder och en promenad upp till en övergiven militärbarack med en lika övergiven observationsbunker med fantastisk utsikt över Ålands hav, vi trodde vi såg hela vägen till Åland, Märkets Fyr därimot syntes tydligt ute i horisonten.


Understens fyrplats söndag morgonMärkets fyr ute i horisonten


På väg tillbaks till Singö rundade vi Understens Fyr innan vi paddlade ner till Abborhällen och Hällskär för en solig lunch innan vi gav oss iväg till Måssten. På Måssten blev det en promenad upp till högsta punkten varifrån vi såg hela vägen över till Åland.


På väg utanför UnderstenSvartklubbens Fyr


Slutligen var det bara att surfa över till Singö och glida in i Backbyviken. Vi hade lovat UPK en riktig havstur och det blev det verkligen denna gången. Synd bara att vi blev så få.

Bra att rekognosera Norrsten, det är ju ett tänkbart utgångspunkt för en paddling över Ålands hav, kanske nästa sommar? Dessutom att se Märket ligga och blänka därute i öster lockar. Märket är ju ett måste när det gäller paddelbesöksmål - den ända plats där Sverige ligger öster om Finland och Finland väster om Sverige, samt den ända plats där gränsen går över fast mark.

Källa batteri Stor Roten Urban Sobéus bok ”Havsbandslinjen i Stockholms Skärgård 1933 – 1945” Militärhistoriska Förlaget ISBN 91-85266-74-4.

4 kommentarer:

PAF sa...

Trevlig berättelse, jag paddlar i dessa vatten dagligen under sommaren och man blir liksom hemmablind efter ett tag. Tror att jag skall övernatta på Norrsten också någon gång, tror att det är mycket bättre att gå dit om man skall paddla över till Åland än att starta från Måssten, då har man ju knappt paddlat något om man utgår från SIngö. Sedan är det ju en fördel om man ser till Märket och kan avgöra om sjön är besvärlig eller inte.

lars kristian sa...

Norrsten är en bra utgångspunkt för paddling över Ålands Hav efter att sälskyddsområdet togs bort. Det ända som är kvar är ett mindre fågelskyddsområde.
Tältplatser finns både på västra och östra sidan av ön.
Troligen är fartygstrafiken det största problemt om man skall över mellan Norrsten och Märket.
När vi lunchade på Stor Roten var det 6 - 7 fartyg i rörelse samtidigt utanför Understen.

/Lars Kristian

PAF sa...

Ja, sälskyddet är nog inte så nödvändigt längre, vi såg säl innanför Fogdösten på försommaren och speciellt skygga verkade de inte vara heller.

Märket skall ju ha den värsta sjögången efter vad jag har läst av andra som varit där och passerat. Har faktiskt själv tänkt att paddla över till Åland någon gång men då utan övernattningar (Fogdö-Måssten-Understen-Märket-Ekerö - Färja smörgåsbord till Grisslehamn). Men har inte känt mig tränad nog för att göra det ännu och det krävs väldigt stilla och snäll sjö, det skall ju vara trevligt och inte handla om överlevnad.

Fartygstrafiken ser inte att gå så snabbt på håll men det går väldigt snabbt när man kommer tillräckligt nära så det gäller att vara uppmärksam för man syns inte direkt. Har försökt surfa på vågor efter ett par som gått nära vid norra Singö och jag lyckades inte speciellt bra ;) Så då fick jag en uppfattning om hur långsam man egentligen är i en kajak.

Till sist, om du inte läst den förut så har Magnus Fisher en liten historia om en Ålandspaddling han och några andra gjorde i år. Nu kan ju sägas att vädret kan vara betydligt värre än vad de hade så det gäller att ha koll på sjörapporterna.
http://www.kajakspecialisten.se/cldoc/12/tripreports/371.htm

Badaren sa...

Tack för ett intressant inlägg om "mina" gamla hemmavatten.