2008-09-15

Nattpaddling

Nattnavigering stod på programmet. Hade hoppast på klart väder och fullmåne, nu blev det mest molnigt men ganska trevligt väder och inte alltför kallt.
Vi startade sent från Uppsala och först vid 1630 tiden lämnade vi Backbyviken på Singö och gav oss iväg norrut mot Skogsskäret. NO-vinden avtog eftersom vi närmade oss överfarten till Skogsskäret.


På Skogsskäret blev det middagsstopp och genomgång av utrustning och navigeringsteori innan vi gav oss ut i natten.


Planen var att vi skulle gå NV upp mot Vässarö, Ormön, Sladdarön upp till öarna SV om Äspskär på södra Gräsö. Till Vässarö gick vägen via Vässöklubbarna, vilket inte var så enkelt i mörker och med ganska mycket vågor från NO. GPS plotten visade att vi kom alldeles för långt norrut jämfört med den planerade kursen. Orsaken var nog att vi lovade upp mot vinden.

Därefter gick vi över till Vässarö med lite besvärlig surf i mörker och bytte navigatörer innan färden gick vidare längsmed Vässarö och över till Ormön. I sundet mellan Vässarö och Ormön kom passagerarbåten Vässarö – Singö, men vi hann över i tid och kaptenen signalerade att han hade sett den armada av lanternor vi utgjorde. Undrar vad han tänkte, vilka dårar är ute och paddlar mitt i natten?


När vi fikade på Sladdarön tittade månen fram mellan molnen och det blev en ganska trolsk stämning, samtidigt blev det väldigt lättnavigerat.


Vid halv ett tiden natt till söndag kom vi fram till Orrören och kunde slå upp tälten efter totalt 24,5 km paddling varav 17 km i mörker.

Söndag inleddes med sovmorgon innan vi gav oss iväg hemåt via Stora Risten – Bodskäret och lunchstopp på Garpen. Sedan var det en lång transportetapp i NO-liga dyningar via Skogsskäret – Fisö - Skatan och in till ankomst Backby på Singö vid 1730 tiden.En lyckad helg med nöjda men trötta deltagare. En 3:a tur innebär normalt ca 20 km paddling per dag denna gången blev det lite mer 50,5 km inom 24 timmar!

Inga kommentarer: