2009-03-15

Vildmarksmässan 2009Färre utställare, mindre yta, men flera besökare så kan man nog sammanfatta mässan. På lördagen var det knöfullt, i vissa uställningsbås stod folk som packade sillar.
Tack och lov lite färre som krängde konstiga korvar, glasögonputsmedel och udda kläder denna gången.

Skall man få riktigt utbyte av mässan bör man nog gå på fredagen, nu blev det för trångt hos de intressanta utställarna. Det fanns dem som hade gott om plats men där var det si och så med innehållet.

De flesta stora kajakföretagen fanns på plats, Trapper, TaheMarine, Boothaus, Kajaktiv, Point65, Fiskarboden Kajak, Kanuk, Horisont Kajak Hobie Kajak, Kajakevent m. fl.

Ett par leverantörer hade även sina designers på plats, Hans Friedel hos Trapper och Johan Wirsen hos Tahe Marine. Det ger alltid mer att diskutera med dem som har konstruerat kajakerna.

Trapper Royal hade också den största främre fikalucka jag någonsin har sett på någon kajak. Kajaken på utställningen var en prototyp. På produktionsmodellen kommer sittbrunnsargen vara förändrad och ha lite mindre vingar.

Kajakevent med Tiderace är en frisk fläkt, bra att de har fått återförsäljare på ostkusten också. Det blir nog dags att ge sig iväg till Nynäshamn för en provpaddling.

Bootshaus visade träningskläder i 0,5 mm neopren från Sandiline (nytt för i år) och NRS. Verkar mer flexibelt än 1 mm, kanske något för långa inomhuspass i Fyrishov?

Fiskekajaker fanns det en del av. De har alla möjliga finesser, frågan är bara vad som händer när olika pedalsystem och annat börjar strula. Vissa tycker roder är för komplexa men jämfört med pedaldrivna fenor är det enkelt.


I tidningen Foto’s monter fanns Erik från kajak.nu på plats. Missade dock den utställare som hade mässans fynd enligt Erik.

Friluftsfrämjandet syntes bra denna gången, en mindre monter mitt i smeten var ett klart steg framåt jämfört med förra årets ödsliga utställning.

Alewald, Lundhags och Bergans dominerade stort i en del av utställningen. Bergans visade upp en del tält. Deras tält är bra men i och med att de kostar mindre än vissa konkurrenter så säljer de inte så bra som de borde. De kanske borde höja priserna? Har själv ett kompakt 3 mannstält från Bergans och är jättenöjd med det, dessutom kostade det bara hälften av vad det Nammatj GT jag hade innan.

Kanotförbundet satsar stort och syntes bra, deras nysatsningar är bra för sporten men frågan är hur helhjärtad satsningen på långfärdspaddling är, vill de verkligen eller är det bara ett sett ätt försöka krama ur marknaden pengar.

Kanot.com kan bli något men frågan är om intresset är stort nog för ännu ett forum. Utsidan.se dominerar ganska mycket så det är nog svårt för andra att etablera sig. Många väljer heller andra sajter (Facebook och bloggar) för att lägga ut bilder och text. Att kanot.com dessutom tar över upphovsrätten för bilder och text är absurt.

Tycker inte att European Paddle Pass (EPP) ligger i linje med nordisk friluftslivstradition. Att ”tvinga” in fritidspaddlare i någon form av certifieringssystem verkar tveksamt. Tar bort lite av spontaniteten i paddlandet.

Som alltid efter en sådan mässa kommer man hem med några kilo broschyrer, en del går i pappseråterviningen medan andra får man nog se lite närmare på.

Slutsatsen är att mässan är väl värt ett besök om man slipper att betala för inträdet, 130 spänn är lite väl mycket även om flugfiskemässan ingår i priset.

2 kommentarer:

eriksjos sa...

Kul att ses!
Men 130 spänn i inträde är väl inte mycket att orda om tycker jag för ett par timmars mässbesök på en mässa där i alla fall delar är klart intressanta?!

lars kristian sa...

Det är nog inte så farligt (se bara hur många som kom), sän är det väl så att utställarna betalar en massa för att få ställa ut också.