2009-03-29

En värld av öar

Skärgårdsstiftelsen vänbok 2009 antologien ”En värld av öar – den stora boken om Stockholms skärgård” försöker ge en helhetsbild av skärgården. Här finns beskrivningar av skärgårdens geologi, landskapets utveckling, hur skärgården befolkades, beskrivningar av djur- och växtliv, båtliv, skärgårdsbåtar, fyrar och skärgårdsliv.
Riktigt läsvärt med andra ord en del känner man till, annat är nytt eller med ny vinkling.

Boken ingår i avgiften för vän till skärgårdsstiftelsen, i år fick man också stiftelsen jubileumsskrift i samband med 50 års jubileet. Boken är väl värd medlemsavgiften, men det är viktigt att stödja stiftelsen av andra orsaker också. Utan Skärgårdsstiftelsen hade nog skärgården sett annorlunda ut, som stor markägare ser de till att det är möjligt för det rörliga friluftslivet att vistas ute i skärgården. Utan stiftelsen hade det varit mycket färre öar som paddlare och andra sjöfarare kunde besöka.

Som en parantes kan nämnas att den andra faktorn som gör att mycket av ytterskärgårdarna ej är exploaterad är försvarsmaktens tidigare närvaro i skärgården. Man får hoppas att de markområden Fortifikationsverket lämnar när det fasta kustartilleriet är avvecklat kommer det rörliga friluftslivet till godo.


”En värld av öar – den stora boken om Stockholms skärgård”
Bokförlaget Max Ström

ISBN 978-91-7126-145-8

2009-03-22

Isfritt



Äntligen börjar det likna något, våren verkar vara på väg. Säkra vårtecken som bandyfinalen och att Uppsalas gator är fulla av grus och damm efter vinterns halkbekämpning finns. Men bäst av allt Fyrisån är isfri, nja nästan det finns lite is längsmed kanterna.

Tog en cykeln utmed ån ner till kanothuset idag och kollade issituationen, ända problemet verkar vara att ta sig ut till ån från hamnen vid kanotbryggorna.
Även om det skall bli lite kallare och lite snö i början på veckan så lutar det nog åt paddling nästa helg!



Skridskoentusiasterna har inte gett upp både Friluftsfrämjandet Knivsta och Uppsala hade turer idag, de första med start redan 0725. Isen mjuknar fort, det är kört redan innan lunch, så man måste starta tidigt men samma gäng ställer alltid frågan varför kommer inga nya och yngre deltagare, kan det finnas ett samband med de tidiga starterna?



Apropå skridsko så har jag fått lagat skridskorna, tappade ju bakplattan på salomonbindingen för några veckaor sedan. Det gick inte att skruva fast ny platta då skruven inte tog i materialet längre. Hade i princip avskrivit skridskorna och var beredd på att köpa nya till hösten. Blev positivt överraskad då Leffe på Leffes Cykel sa vi flyttar bindningarna till ett par nya skenor. Ett par helt nya skridskor kostnadsfritt med andra ord, snacka om service.



Har även fått ut Kanotsektionens turprogram i Friluftsfrämjandets aktivitetskalender, en och annan svordom över funktionaliteten i content management systemet som ligger bakom Friluftsfrämjandets webbsplats har det varit. Nu finns allt på plats utom veckoturen.
Lokalavdelningens tryckta program i ny layout lär komma inom någon vecka.

2009-03-17

Nytt datum för Kvarncrossen 2009


Kvarnfallet i Fyrisån är en sorglig syn just nu, alldeles för lite vatten ;-)
Kvarncrossen 2009 var planerat för söndagen 22 mars men nu är nytt preliminärt datum 5 april enligt UPK.

Hoppas snösmältningen sätter fart det behövs mera vatten både i Kvarnfallet och längre ner i ån för att få bort isen så att säsongen kan komma igång.

2009-03-15

Vildmarksmässan 2009



Färre utställare, mindre yta, men flera besökare så kan man nog sammanfatta mässan. På lördagen var det knöfullt, i vissa uställningsbås stod folk som packade sillar.
Tack och lov lite färre som krängde konstiga korvar, glasögonputsmedel och udda kläder denna gången.

Skall man få riktigt utbyte av mässan bör man nog gå på fredagen, nu blev det för trångt hos de intressanta utställarna. Det fanns dem som hade gott om plats men där var det si och så med innehållet.

De flesta stora kajakföretagen fanns på plats, Trapper, TaheMarine, Boothaus, Kajaktiv, Point65, Fiskarboden Kajak, Kanuk, Horisont Kajak Hobie Kajak, Kajakevent m. fl.

Ett par leverantörer hade även sina designers på plats, Hans Friedel hos Trapper och Johan Wirsen hos Tahe Marine. Det ger alltid mer att diskutera med dem som har konstruerat kajakerna.

Trapper Royal hade också den största främre fikalucka jag någonsin har sett på någon kajak. Kajaken på utställningen var en prototyp. På produktionsmodellen kommer sittbrunnsargen vara förändrad och ha lite mindre vingar.

Kajakevent med Tiderace är en frisk fläkt, bra att de har fått återförsäljare på ostkusten också. Det blir nog dags att ge sig iväg till Nynäshamn för en provpaddling.

Bootshaus visade träningskläder i 0,5 mm neopren från Sandiline (nytt för i år) och NRS. Verkar mer flexibelt än 1 mm, kanske något för långa inomhuspass i Fyrishov?

Fiskekajaker fanns det en del av. De har alla möjliga finesser, frågan är bara vad som händer när olika pedalsystem och annat börjar strula. Vissa tycker roder är för komplexa men jämfört med pedaldrivna fenor är det enkelt.


I tidningen Foto’s monter fanns Erik från kajak.nu på plats. Missade dock den utställare som hade mässans fynd enligt Erik.

Friluftsfrämjandet syntes bra denna gången, en mindre monter mitt i smeten var ett klart steg framåt jämfört med förra årets ödsliga utställning.

Alewald, Lundhags och Bergans dominerade stort i en del av utställningen. Bergans visade upp en del tält. Deras tält är bra men i och med att de kostar mindre än vissa konkurrenter så säljer de inte så bra som de borde. De kanske borde höja priserna? Har själv ett kompakt 3 mannstält från Bergans och är jättenöjd med det, dessutom kostade det bara hälften av vad det Nammatj GT jag hade innan.

Kanotförbundet satsar stort och syntes bra, deras nysatsningar är bra för sporten men frågan är hur helhjärtad satsningen på långfärdspaddling är, vill de verkligen eller är det bara ett sett ätt försöka krama ur marknaden pengar.

Kanot.com kan bli något men frågan är om intresset är stort nog för ännu ett forum. Utsidan.se dominerar ganska mycket så det är nog svårt för andra att etablera sig. Många väljer heller andra sajter (Facebook och bloggar) för att lägga ut bilder och text. Att kanot.com dessutom tar över upphovsrätten för bilder och text är absurt.

Tycker inte att European Paddle Pass (EPP) ligger i linje med nordisk friluftslivstradition. Att ”tvinga” in fritidspaddlare i någon form av certifieringssystem verkar tveksamt. Tar bort lite av spontaniteten i paddlandet.

Som alltid efter en sådan mässa kommer man hem med några kilo broschyrer, en del går i pappseråterviningen medan andra får man nog se lite närmare på.

Slutsatsen är att mässan är väl värt ett besök om man slipper att betala för inträdet, 130 spänn är lite väl mycket även om flugfiskemässan ingår i priset.

2009-03-08

UPK säkerhetskväll



Inte mycket utomhusaktiviteter en grå och regnig marssöndag som denna, men desto mer inomhus i Fyrishov på kvällen. Istället för den vanliga söndagsträningen hade UPK säkerhetskväll. De erfarna paddlarna Anders och Nenad höll i det hela.



Vi hade även tillgång till strömmen inne i Äventyrsbadet där man kunde öva på att kasta lina, bli räddad i strömmande vatten, träna på hålla kastlinan när det strömmar och simma i fors. Vi provade även att gå upp mot strömmen med att bilda en kedja.



Inne i den stora bassängen gjorde vi olika bogseringsövningar, övade att välta upp sin kompis och tränade på att frigöra sig från bogseringslinan när man låg upp och ner i vattnet.



En nyttig kväll med bra övningar inför vårens äventyr.

2009-03-07

Trapper Adventure - surfkajak


Troligen är den röda kajaken i bakgrunden en Adventure, inget roder och små luckor både fram och bak.

Tittade i Trapper Kanot broschyren när jag kom hem från Allt för Sjön mässan och upptäckte att Trapper Royal inte var den enda nya kajaken från Trapper Kanot. Man borde kanske ha tittat lite noggrannare i kajakstativet i deras monter?

Trapper Adventure är en surfkajak från Trapper byggt på samma teknologi som slalomkajaker dvs den saknar helt slag och kölar. Samma typ av sittbrunnssarg som slalomkajaker vilket gör att det finns gott om tajta neoprenkapell. Kajaken kan levereras med havskajaksits eller slalomsits om man vill sitta riktigt tajt. Gissar att det är Hans Friedel som ligger bakom designen?

På Trappers hemsida finns ingen info om kajaken, inte om Trapper Royal heller för den del.

Mått: längd 500 cm, bredd 54 cm, sittbrunn 39 x 70 cm, vikt 24 kg, max deplacement 120 kg.
Priset är attraktivt 15 900,-

Dessutom ligger Trapper Kanot AB nästgårds så det är enkelt att få utfört specialanpassningar, förstärkningar m.m.

2009-03-06

Allt för sjön 2009



Stack inom Båtmässan i eftermiddag, eller rättare sagt Allt för sjön som den heter. Bra med ett tillfälla att titta på lite kajaker och snacka lite kajak, fast det sista bidrog nog mest till att paddelabstinensen blev ännu större.

Kajakutställarna höll till i hörnet av Alfahallen. Stort sett de som brukar finnas på plats var där ,men antal kajaker de hade med sig var större än någonsin.

Horisont kajak tillsammans med OutdoorSports Scandinavia hade tagit med sig det mesta av Necky Kayaks utbud. Necky har väl tidigare varit mest känt för sina plastkajaker i Sverige men de har även ett stort utbud av glasfiberkajaker. Chatham 16 Composite verkar vara en intressant lek- och surfkajak. Extremt välbyggd och snygg finish. Det blir nog att ta en sväng ut till Horisont och provpaddla. Ända nackdelen är att med dagens svaga kronkurs blir den väldigt dyr, glasfibervarianten närmar sig 30 000,- sträcket, kolfiber är inte att tänka på.

Trappers nya Trapper Royal är en modifierad Barra-Q, smalare förskepp för bättre paddelisättning samt en del ergonomiska förbättringar av sittbrunnen. En redan bra kajak har blivit förbättrad med andra ord. I och med att den byggs i Sverige så har man råd med den.

I Point65s monter fanns två varianter av Nigel Fosters Whisky serie, Whisky 16 är en riktig bra kajak för lek i vågor frågan är vad 2 fot extra i Whisky 18 tillför. Sannolikt är den inte lika lättsvängd som 16 fots varianten.

Annars var både SWIMA och Kajaktiv på plats, Kajaktiv hade en del nya Ty Warp långfärdspaddlar. I VKVs monter fanns både Magnus Fischer och Ingvar Ankarvik himself.



Mitt bland kajakutställarna fanns det en liten bassäng där Latex Inuiterna hade uppvisningar. Både med sina egna hembyggen samt med Tahe Greenland. Kul att se att det även finns duktiga grönlandsrollare som inte var klädda i svart och utan grått skägg!



Prylutställningen uppe i Charliehallen var lika stor som vanligt, båtutställningen var tydligen något mindre i år, massor av GPS utrustning, VHF radioer och annat kul. Sedan Classic Boat Show där man i år hade en utställning av gamla utombordare. Undrar hur motorn på bilden under låter när den går för fullt?



Om en vecka är det dags för Vildmarksmässan!

2009-03-01

UPK Eskimåsvängkurs sista kvällen


I onsdags var det sista kvällen för UPKs eskimåsvängkurs.
Alla deltagarna har gjort stora framsteg jämfört med första kvällen och nästan alla klarade rollen ganska bra i polokajaker. En del kommer säkert att dyka upp på fredags- och söndagsträningar framöver för att förbättra sin sin eskil.
Vi hade med en havskajak också och de duktigaste fixade rollen både med den och i freestylekajak.
Till veckan väntar Allt för sjön, en och annan kajak lär det väl finnas där.